Achter de schermen bij de bouw van de Fenixlofts

2 years ago door in Fenix Lofts

De bouwvak is weer voorbij en achter de schermen wordt hard gewerkt aan de bouw van de Fenixlofts. Ruud Barendse, projectontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed en de persoon die de schakel vormt tussen de bewoners en contractpartners en de bouwvakkers, vertelt meer over de bouw.  

Bij de grote ‘binnenplaats’, de plek van de toekomstige parkeergarage, staat een enorme boormachine ‘palen te draaien’. Ruud Barendse: “Boren in plaats van traditioneel heien doen we om geen onnodige overlast of schade te veroorzaken. Uiteindelijk hebben we straks zo’n 550 palen geboord die het fundament vormen voor de bovenbouw”.

In de bestaande constructie zijn op regelmatige afstanden gaten gezaagd op de plek waar straks de kolommen  van de tafelconstructie doorheen steken. De basis daarvan rust op zo’n 70 ‘poeren’, immens grote betonconstructies die nu stuk voor stuk worden gerealiseerd. Barendse: “Ja, en daar zit nog verrassend veel handwerk in. Betonvlechters zijn grote hoeveelheden ijzer aan het vlechten waarna een bekisting volgt en het beton wordt gestort. In de grote poeren gaat ruim 40m3 beton, dat zijn vier volle mixers (vrachtwagens). Sommige constructies moeten onder het bestaande gebouw worden gemaakt dus dat is best lastig werken voor de mannen”.

Uiteindelijk valt ook de kwaliteit van het bestaande gebouw tegen: “Ja, ook daar hebben we natuurlijk vooraf uitgebreid naar gekeken maar in de praktijk bleek achter het beton toch meer corrosie te zijn dan verwacht. Dat betekent dus tijdrovend saneren en herstellen. Ook zijn er meerdere tijdelijke hulpconstructies aangebracht, dat zijn de gele metalen balken die weer verdwijnen als de nieuwe constructie een feit is. We hebben ook wel al flink wat definitieve elementen aangebracht, de grijze balken die de bestaande constructie gaan versterken”.

 Ruud kijkt nog eens over de bouwplaats heen:“Dit is natuurlijk een fantastisch project om aan te werken, met zoveel unieke elementen. Elke keer als ik hier op de bouwplaats loop zie je ontstaan waar je al jaren aan werkt, ik ben er nu al trots op en dat terwijl we pas net begonnen zijn. Om te laten zien dat we zeker niet stil zitten zijn we ook van plan om nog dit jaar een moment te organiseren voor de toekomstige bewoners om de bouwplaats te bezoeken.”

(Foto´s: Rick Keus)

Reageer